Cara Nak Goreng Pekasam

Kalau balik kampung memang seronok buat ikan pekasam. Gaul sampai bawang dan lada layu masak.


Pin On Indonesian Food And Drink

Updated 24719 - Pada sesiapa yang nak membeli pekasam daging yang aku buat boleh whatssap no ini 01162848524 Pekasam Annur.

. Puas makan kalau beli boleh la kontrol tahap masin mana kita nak. Kikis ikan dan asingkan berasnya. Buka dan terus sediakan bahan-bahan yang anda sukai nak masukkan dan goreng dalam kuali.

Ada dua cara buat ikan pekasam ni Guna nasi dan beras goreng. Untuk yang ada pelbagai penyakit makanlah berpada-pada jangan makan tak hinggat sudah. Harini buat pekasam daging dengan modal RM 20 sebab saya pakai daging import ja.

Bila anda beli produk ini bungkusan diluar langsung TAK berbau. Pada 28 Jun 2020 1037. Tumis pula bawang merah bawnag putih cili kering cili api dan asam keping.

Kalau guna nasi ikan pekasam perlu di basuh waktu nak goreng tapi bila guna beras tak perlu di basuh dan boleh makan serbuk beras tu. Nanti nak goreng potong kecil-kecil. Tak perlu lauk lain makan panas-panas goreng ikan dan masukkan bawang lada merah atau hijau sebagai hiasan.

Beras siap dicuci dan ditos garam kasar. Apabila ikan dah garing angkat dan toskan. 1 ekor ikan pekasam 1 biji bawang besar 1 biji cili merah 2 biji cili kering - hiris nipis 2 biji limau kasturi.

Bila daging dah masak masukkan bawang besar lada dan cili padi yang dipotong. 6-7 biji cili padi diketuk atau dihiris halia dihiris. Ia sebenarnya daging yang dijeruk dengan beberapa bahan lain.

Kalau mak ayah kita ada dekat rumah atau kita di rumah mak ayah memang seronok buat ikan pekasam ni. Bahan yang korang perlukan cuma. Panaskan minyak dalam kuali.

Lihat cara memasak resipi ini Diterbitkan oleh. Daging pekasam bawang besar Lada merah Cili padi Limau kasturi Sedikit minyak untuk mengoreng Potong daging pekasam nipis-nipis. 2 genggam garam kasar.

Daging pekasam inilah sebagai key sebenar yang menjadikan masakan kailan goreng ni sedap terangkat. Cuma guna nasi baunya busuk sikit. Goreng ikan dengan api yang perlahan.

IKAN PEKASAM RANGUP DAN SEDAPMana nak dapat Ikan Pekasam Rangup Sedap Banyak dan MurahAsyik makan makanan biasa janak rasa makanan kampung pul. Goreng ikan pekasam terlebih dahulu dan ketepikan. Kalau anda nak tahu cara membuat daging pekasam anba boleh rujuk.

Angkat dan ke tepikan. Jadi nak buat pekasam tu boleh follow resepi yang dikongsikan oleh Cik Puan. Lebih mudah buat cara yang guna beras goreng.

Dapat la dalam 2 kilo. Nanti tak menjadi pekasam jadi rosak pula daging tu. Yang mana nak buat tapi tak sempat nak buat sekarang simpan dulu resepi ini untuk rujukan akan datang.

Harga RM9 sepaket 150g daging 50g beras goreng Pos ke seluruh. Setalam nasi pun pasti tak cukup dengan adanya daging ini. Baru-baru ini saya ada mencuba memasak pekasam daging.

Daging pekasam ini anda boleh buat sendiri atau pun beli yang dah siap. Satu biji - 2 biji bawang besar dihiris. Simple pulak cara nak buat ikan pekasam ikut cara ni.

Melalui perkongsian dari Shai Anne Ahemad ni ditunjukkan juga cara buat daging pekasam homemade yang anda boleh buat sebagai stok masakan. Siap tapau bawa balik ke bandar lagi. Biar sampai garing baru terbalikkan jangan kerap terbalikkan nanti hancur 2 kali cukup 4.

Cara memasaknya juga mudah. Lepas tu kisar kasar beras. Jadi hari ni sis nak share sikit cara paling senang nak masak ikan pekasam yang boleh korang semua buat.

Daging dihiris besar-besar dan nipis. Satu bungkus atau dua bungkus daging pekasam dipotong kecil dulu Satu biji ubi kentang dihiris bulat-bulat digoreng dan ketepikan. Resipi sedap dan mudah untuk Daging Pekasam Goreng.

Bahan tumisan tadi dituang keatas ikan pekasam goreng tadi dan diperahkan dengan sedikit lemon. Goreng ikan pekasam hingga masak. Padahal nak masaknya mudah je menggunakan bahan yang sangat ringkas.

Bila dah tak ada idea nak masak apa hujung minggu pekasam ikan atau daging adalah pilihan sebab cepat dan mudah untuk disediakan sebagai hidangan sampingan sarapan pagi bersama bubur nasi kosong. Di depan setiap pek ini ada dinyatakan cara-cara nak masak pekasam yang penting JANGAN BASUH. Tip goreng ikan pekasam.

Pekasam niNak tengok mana satu yang sedap dan kena selera dengan tekak Cik Sue niGoreng garing-garing dengan bawangcili makan ngan nasi panas ni. Memang sedap dan sedap dimakan dengan nasi panas. Puas hati dapat makan panas-panas lepas goreng ikan tu masukkan.

Sangai beras sampai perang dengan api sederhana. Berdasarkan apa yang diorang tag Cik Sue ada 2 versi cara buat pekasam daging nisatu guna limau dan garam jesatu lagi masukkan beras sangai yang di mesinSo jom tengok resepi dan caranya ye. Begitu juga kalau daging.

IKAN PEKASAM GORENG Bahan-bahannya. Korang gaul rata ikan dengan garam kasar dan perapkan dalam 3 hari. Tak perlu basuh daging ni.

Goreng dengan sedikit minyak. Daging pekasam goreng memang sangat enak dimakan bersama nasi putih yang panas-panas. DAGING PEKASAM TOK JIJAH KEDAH MaiiiiSANGAT SEDAP MAKAN DENGAN NASI PANAS2Kalau tak sedap anda boleh dapat balik duit andaHarga Sebungkus.

Nak g goreng jap wat dinner malam ni D September 26 2017 241 am. 3kg ikan lampan atau ikan sungai 3 cawan beras. Cara Untuk Membuat Pekasam Daging Dengan Mudah.


Pin On Malay Tradition


Pin On My Future Home


Cara Buat Pekasam Ikan Lampam Make It Yourself Food


Pin On Msian Fish Prawns

No comments for "Cara Nak Goreng Pekasam"